Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Tuin beplanting tips

Helaas, niet elke plant gedijt goed in ons land. Plant daarom de planten die passen bij het Nederlandse klimaat. Zelfs binnen ons kleine landje variëren de omstandigheden zoals wind, grondsoort, dat het onmogelijk is om algemeen geldende uitspraken te doen omtrent de juiste boom en de meest geschikte plant. Bij het selecteren van bomen dient u rekening te houden met de volgende aspecten:

Afmetingen van de ruimte in de tuin

Bomen groeien in de hoogte maar ook in de breedte. En sommige bomen groeien zelfs behoorlijk snel. De gemiddelde Nederlander verhuist om de negen jaar. Is de boom pas over dertig jaar een woudreus, dan is dat waarschijnlijk niet meer uw probleem. Maar is het een snelle groeier, dan blijkt wellicht over vier jaar al dat u een misser heeft begaan.

De afstand tot gebouwen, tuinpaden en leidingen

Zo breed als de kroon van de boom boven de grond is, zo breed is ook het wortelstelsel onder de grond. En tel daar voor de zekerheid wat metertjes bij op, want deze boom gaat groeien. En wortels kunnen uw oprit of riolering ruïneren.

Beplanting en klimaatcontrole

Bomen kunnen helpen bij de klimaatcontrole in jouw woning. Zet een bladverliezende boom bij een zuid-, west- of oostgevel en hij zal in de zomers de heetste zonnestralen uit de kamer weghouden. Terwijl 's winters als de blaadjes gevallen zijn het licht gewoon prima binnenvalt. Plant groenblijvende bomen zoals naaldbomen bij de noord- en westgevel en jouw verwarmingskosten zouden wel eens kunnen dalen omdat zij de koude wind breken.

Drainage tuin

Goede drainage van beplanting is belangrijk. Er zijn behoorlijk wat bomen die niet van natte voeten houden. Doe een simpele test. Graaf een vrij diepe kuil op de plek waar u een boom zou willen planten. Vul het gat met water. Is het water niet binnen een paar uur verdwenen dan is dit niet de perfecte plek voor een boom.

Bodemkwaliteit

Met name bij nieuwbouwhuizen is de bodemkwaliteit vaak een tijdje abominabel. Geduld is een schone zaak. Na twee jaar regelmatig spitten, composteren en mesten heeft u de boel meestal weer redelijk op orde en kan de boom op zijn plek. Voor ondiep wortelende planten is dit een minder groot probleem. Een goede toplaag van ongeveer 20 centimeter aanbrengen is meestal voldoende om direct aan de slag te kunnen.

Bouwstijl en beplanting

Welke boomsoort u mooi vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak. Welk type huis u mooi vindt is dat uiteraard ook. Het is mooi om de architectuur op elkaar aan te passen.

Houd bij het selecteren van planten rekening met het volgende:

Ga niet direct inkopen
Heeft u net een nieuw huis betrokken of bent u van plan de bestaande tuin helemaal op de schop te gooien, wacht dan vier volle seizoenen voordat u iets aan de beplanting gaat doen. Teken een plattegrond van uw tuin, maak er vier kopietjes van voor elk seizoen één en teken in de lente, de zomer, de herfst en de winter in wat u van de vorige bewoners cadeau heeft gekregen. Zelfs als u van plan bent om compleet opnieuw te beginnen, kunt u gebruikmaken van reeds aanwezige beplanting. Graaf ze eventueel gewoon uit en verplaats ze.

Zon en schaduw in uw tuin
Kies midden in elk seizoen een dag uit waarop u thuis bent. Loop om de twee uur even de tuin in en teken op uw seizoensplattegrond in waar de schaduwlijnen vallen. Dit is misschien wel de allerbelangrijkste kennis die u nodig heeft voor de juiste plantkeuze. De grondsoort kunt u nog wel een beetje aanpassen maar een zonminnende plant overleeft het niet in de schaduw.

- Volle zon; de plant heeft minimaal vijf uur zon per dag nodig, op het hoogtepunt van de dag.
- Half-schaduw; de plant heeft een paar uur zon nodig op het hoogtepunt van de dag maar kan de rest van de dag toe met schaduw.
- Ochtendzon; de plant heeft wat zachte ochtendzon nodig, maar moet tegen de heetste zon beschermd zijn
- Schaduw; de plant kan niet tegen de directe zon, maar pas op! Elke plant heeft licht nodig dus in de schaduw betekent niet in volledige duisternis.
- Gevlekte schaduw; de schaduw onder een boom, waar tussen de takken door lichtvlekjes vallen die zich verplaatsen afhankelijk van de stand van de zon.

Werk met wat u heeft. Het is makkelijker om de plantkeuze aan te passen aan de omgeving (klimaat, grondsoort) dan om de omgeving aan te passen aan de plantkeuze.

Denk aan uw lifestyle

Bent u bereid veel tijd en geld aan het tuinonderhoud te besteden of niet? Zo niet, laat de eenjarigen en de bollen dan maar staan in het tuincentrum. U of uw hovenier zal uren op de knieën liggen om ze te planten en aan het eind van het seizoen weer uit te graven. Gaat er af en toe een balletje getrapt worden in de tuin? Zet in de omringende perken dan geen kwetsbare en kostbare planten. Heeft u geen zin om onkruid te wieden? Neem dan bodembedekkers en strooi houtsnippers o.i.d. over de restanten blote aarde. Als uw voorkeur uit gaat naar planten die regelmatig water nodig hebben, maar u heeft daar geen tijd voor of geen zin in? Een geautomatiseerde beregeningsinstallatie maakt uw groene dromen toch waar.

Denk vooruit

Planten groeien. Hou bij het kiezen en plaatsen van planten dus rekening met de volwassen hoogte zoals die aangegeven staat op het kaartje. Anders blijft u verplanten. U houdt niet van die kale aarde tussen planten die nog wat moeten groeien? Strooi houtsnippers, die bedekken de bodem en voorkomen wildgroei van onkruid.

Tip: Kijk wat het goed doet bij de buren. En kijk ook eens naar bomen en planten in het openbaar groen van de omgeving. De Gemeentelijke Plantsoenendienst weet meestal ook uitstekend wat waar het beste overleeft.



Aannemer nodig voor een verbouwing?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7