Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Tuin bestrating

Het kiezen van de juiste bestrating voor de tuin is voor velen een lastig proces. Naast een keuze voor het juiste materiaal zoals gebakken, beton of natuursteen, moet er ook een kleur, een structuur en een afmeting gekozen worden. Bovendien moet het straatwerk bij voorkeur onderhoudsvrij vrij zijn en ook nog binnen het aanlegbudget vallen.

Verharding of halfverharding?
Iedereen kent de term verharding waarmee de bestrate delen van de tuin bedoeld worden. Met de term halfverharding wordt, zoals het woord al aangeeft, halfharde, meestal beter waterdoorlatende, oppervlaktes bedoeld van grind, natuursteensplit, schelpen of leemachtige producten.

Voordelen van halfverharding van grind of natuursteensplit zijn drievoudig. Het waarschuwt of iemand nadert (veiligheid verhogend), het werkt visueel als een plaat (esthetisch aantrekkelijk) en het is vaak wat goedkoper dan een klinkerbestrating (budgettair aantrekkelijk).

Als nadelen zijn te noemen dat de kleine steentjes zich gemakkelijk weg laten verplaatsen en/of dat een fiets of voertuig er gemakkelijk sporen in rijdt. Maar ook voor dit probleem is een oplossing gevonden. Er bestaan speciale kunststof platen die deze steentjes via een honingraatachtige structuur op de plaats houden. Woont u in een bomenrijke omgeving dan kan het toepassen van grind- of natuursteensplitverharding een nadeel zijn omdat gevallen blad zich niet weg laat vegen. Het is dan aan te raden om een bladblazer of een bladhark te gebruiken.

Leemachtige producten worden voor minder intensief gebruikte tuindelen gebruikt. Het is meestal goedkoper dan echte verharding. Vooral in grote tuin met een romantische vormgeving (Engelse landschapsstijl) kunnen paden van leem uitkomst bieden. Leemachtig materiaal heeft als nadeel dat wanneer er over gelopen wordt bij nat weer, er leem onder de schoenen kan blijven plakken.

Beton of gebakken?
Echte ouderwetse klinkers worden in een klei-oven, net als brood, gebakken. Deze klei wordt gewonnen langs de grote rivieren en dit is dan ook de belangrijkste reden dat klinkerfabrieken van oudsher langs deze rivieren liggen. Nog steeds spreken we van Rijnvorm of Waalvorm hoewel hier tegenwoordig bijna altijd een afmeting van de klinker wordt bedoeld en niet meer de plaats van de kleiwinning.

Een gebakken klinker is kleurecht en geeft een nostalgische charme. Daarom worden klinkers ook vaak gebruikt in relatie met vooroorlogse woningen, woonwijken, dorpscentra en bedrijfsgebouwen.Maar niet alleen worden klinkers toegepast vanwege de nostalgie! Ook bij moderne woningen wordt regelmatig gekozen voor het mooie karakter van een gebakken steen! Getrommelde klinkers zijn kunstmatig oud gemaakt. Straatwerk gemaakt van deze klinkers oogt vaak wat vriendelijker dan straatwerk gemaakt van ongetrommelde klinkers.

De uiteindelijke keuze is echter een kwestie van smaak. Om de kosten te dekken, wordt vaak gebruik gemaakt van nieuwe betonklinkers. Deze zijn veel goedkoper in aanschaf dan nieuwe gebakken klinkers. Soms worden betonklinkers kunstmatig verouderd door de klinkers te trommelen. Als nadeel van betonklinkers met een kleurpigment is de terugloop in kleur te noemen. Betonklinkers vervagen op den duur tenzij de bovenzijde voorzien is van een granitolaag. Granito is heel fijn natuursteensplit en is kleurecht Het is verstandig om uw investering in nieuw straatwerk goed af te wegen. Betreft het de tuin van een definitieve woning waar u in de toekomst nog vele jaren woont dan is een investering in kleurechte bestrating aan te raden.

Tegelbestrating
Tegels zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen vanaf 20*20 cm tot meer dan 100*100 cm. Kleine tegels hebben meer voegen dus bestaat er meer kans op ongewilde onkruidgroei. Grote tegels zijn lastiger om te leggen en er is voor het leggen ervan vaak speciale apparatuur nodig wat de aanleg kostbaarder maakt.

Toch bestaat er een trend, zeker bij moderne woningen, om grote tegels toe te passen vanaf het formaat 80*80 cm. Houdt er rekening mee dat bij het toepassen van tegels (meestal) gebogen of ronde vormen deze lastig te realiseren zijn.

Tegels zijn doorgaans gemaakt van beton of van natuursteen. Betontegels worden meestal gestraat op zand. Natuursteentegels, die meestal dunner zijn, worden vaak in gestabiliseerd zand gelegd. Gestabiliseerd zand is zand met een toevoeging van cement waardoor de tegels vast komen te liggen. Bij bijvoorbeeld jaren-dertig woningen wordt vaak een mix gemaakt van natuursteentegels en gebakken klinkers waarbij de tegels als een tapijtje in de klinkerterrassen gestraat worden.

Tegels van een harde natuursteensoort zoals basalt of graniet nemen minder goed vocht op en worden dus ook minder snel groen in de winter. Zachtere natuursteen zoals (sommige soorten) zandsteen of hardsteen wordt niet alleen sneller groen maar krast, bijvoorbeeld bij het aanschuiven van stoelen, ook sneller. Laat u dus goed voorlichten!

Inspiratie opdoen
Het effect van verschillende bestratingsmaterialen is goed te zien in de ruim 200 voorbeeldtuinen van De Tuinen van Appeltern. Niet alleen zijn de verschillende klinkers en tegels terug te vinden in de sfeervol aangelegde tuinen maar zij zijn ook verwerkt in een groot aantal overzichtspanelen waardoor de keuze voor kleur, structuur en afmeting nog eenvoudiger wordt.



Aannemer nodig voor een verbouwing?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7