Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Besparen op gas en elektra

Consuminderen wordt steeds populairder; het is zelfs een sport om meer te doen met minder. Verlaag uw vaste lasten en draag uw steentje bij aan een beter milieu door te consuminderen op gas, water en elektriciteit. Een paar kleine aanpassingen kunnen al voor groots resultaat zorgen.

1. Gas terug met gas:
Gas wordt over het algemeen gebruikt voor het koken, verwarmen van de geiser voor het douchen en de verwarmingsketel. U kunt minder gas verbruiken met een aantal simpele aanpassingen: gebruik deksels bij het koken, ze zijn er niet voor niets. Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u informeren naar de mogelijkheden voor zonnecollectoren. Daarmee kunt u uw water verwarmen. Is er onvoldoende energie om het water mee te verwarmen? Dan wordt er alsnog gas gebruikt. Iets minder lang douchen verbruikt trouwens minder water en minder gas!
Zet de verwarming een graad lager. Als u de verwarming een graad lager zet dan normaal, bespaart u volgens de Consumentenbond al 7 procent op je energierekening. Als u de verwarming een uur voordat u naar bed gaat naar beneden zet, dan kunt u nog eens rekenen op een besparing van een paar tientjes per jaar!

2. Isoleer uw huis:
Door goed te isoleren kunt u besparen op gas en elektriciteit. Let vooral op kieren onder de deuren en bij ramen en ga voor dubbele beglazing. Ook binnenshuis kunt u isoleren: door de deur achter u dicht te doen, tocht het minder in uw huis en hoeft uw verwarming minder hard te werken om een ruimte op temperatuur te houden.

3. Plaats een waterbespaarder:
Water besparen doet u bijvoorbeeld door minder lang te douchen en de kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Een minder bekende, maar wel heel effectieve manier om water te besparen is het plaatsen van een waterbespaarder. Een waterbespaarder is een dopje met twee kleine openingen. U plaatst de dopjes in het tussenstukje van uw kraan waardoor er per seconde minder water uit de kraan komt. Ideaal dus voor bijvoorbeeld het handen wassen of het tanden poetsen. Er verandert niets aan de druk van het water dus u merkt er niets van. Een waterbespaarder is al voor een paar euro te koop en kan je tot 50 procent water besparen.

4. Gebruik water opnieuw:
Water kunt u prima hergebruiken. Als u een condensdroger heeft waarbij het water wordt opgevangen in een apart reservoir, dan kunt u dit bijvoorbeeld weer in uw wasmachine gieten. Ook kunt u een regenton gebruiken om water op te vangen waarmee u vervolgens de tuin weer kunt sproeien of de auto wassen.

5. Was op een lagere temperatuur:
Door de was op een lagere temperatuur te wassen gebruikt u minder energie. Het water hoeft namelijk minder lang op te warmen waardoor de was sneller klaar is. Als u op 40 graden wast in plaats van 60 graden of 90 graden gebruikt u respectievelijk twee en drie keer minder stroom. Draai ook alleen volle trommels. Dit is beter voor het verbruik en voor de machine.

6. Schakel sluipverbruikers uit:
Ieder huishouden heeft een aantal sluipverbruikers. Dit zijn apparaten die energie gebruiken zonder dat u dit door heeft. Sluipverbruik kunt u tegengaan door goed op te letten of door een digitale tijdschakelklok te gebruiken. Met zo'n klok kunt u bijvoorbeeld instellen dat een aantal apparaten s'avonds of in het weekend vanzelf uit gaan. Andere sluipverbruikers zijn apparaten die in de stand-by stand blijven staan. Gebruik in dit soort gevallen een stand-by killer. Dit apparaatje schakelt de stroom helemaal uit als hij merkt dat het apparaat in de stand-by stand staat.

7. Vervang u lampen door spaarlampen:
Vervang al uw lampen door spaarlampen. Spaarlampen zijn op dit moment duurder dan normale lampen maar ze gaan veel langer mee en zijn daarom ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast verbruiken ze veel minder energie.Verhuisbedrijf nodig?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7