Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Onderhoud aan mijn houten deuren

Onderstaand leest u welke stappen u kan ondernemen om het schilderwerk aan uw houten deuren goed uit te voeren zodat uw schilderwerk na een paar jaar niet overgedaan hoeft te worden.

1. Materiaal

Waarschijnlijk de belangrijkste stap bij het schilderen van uw houten deuren. Denk hierbij aan materiaal zoals een goede kwast. Zorg ook dat uw kwast het juiste formaat heeft en schaf het liefst meerdere formaten aan zodat u bijvoorbeeld ook in de kleine hoekjes kan komen.

2. De voorbereiding

Maak allereerst de deuren goed schoon met een oplossing van ammoniak in warm water. De ammoniak zorgt ervoor dat de deuren goed ontvet worden. Het schoonmaken doet u altijd voordat u gaat schuren zodat u de viezigheid niet in het hout schuurt.

3. Schuren

De volgende stap is het schuren van uw deuren. Belangrijk hierbij is dat al het vuil verwijderd wordt en dat eventueel aanwezige hobbels en bobbels gladgeschuurd worden. Loslatende delen schuurt u totdat u de onderliggende vaste laag bereikt. Dit kan zowel de grondverf zijn, als wel het hout. Indien de aanwezige laklaag zo slecht is dat deze vrijwel overal loslaat, dan kan het verstandig zijn de deuren helemaal af te schuren tot het hout en vervolgens een nieuwe grondverf aan te brengen.

4. Schoonmaken

Na het schuren gaat u weer schoonmaken. Dit doet u weer met een oplossing van ammoniak in warm water. Zorg ervoor dat al het stof verwijderd wordt. Gebruik eventueel een stofzuiger om het stof uit kieren en naden te verwijderen. Als de deuren schoon zijn kunt u ze gaan afplakken.

5. Het schilderen van de houten deuren

Nu is het tijd voor het echte werk. Roer de grondverf of de lak goed door. Uiteraard brengt u indien van toepassing allereerst de grondverf aan. Zodra u dit gedaan heeft, laten drogen en vervolgens heel licht opschuren en afnemen met warm water. Als de grondverf goed droog is brengt u de lak aan. Werk hierbij van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Laat de verf drogen en kijk of deze goed dekt. Zo niet breng dan een tweede laag aan. Zorg ervoor dat u indien u een tweede laag aanbrengt, tussen door weer even heel licht opschuurt en schoonmaakt.

6. Tot slot

Het schilderen van deuren is een grote klus die u vaak niet binnen een dag af kan maken. Neem er dan ook de tijd voor. Dit resulteert in een veel mooier eindresultaat.


Bouwkundig onderzoek nodig?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7