Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Zelf de dakgoot schoonmaken

Een dakgoot schoonmaken is vaak een lastige en gevaarlijke klus. Door het zelf te doen bespaart u echter wel kosten. Onderstaand een korte handleiding voor het zelf schoonmaken van uw dakgoot.

Zelf de dakgoot schoonmaken:

1. Wie besluit om zelf zijn dakgoot schoon te maken, heeft allereerst een goede ladder nodig. De drie basisregels voor het veilig omgaan met ladders zijn:
- houdt uw heupen te allen tijde tussen de zijkanten van de ladder.
- gebruik nooit de bovenste twee treden en
- leun nooit naar de zijkanten.

2. Ook heeft u een paar stevige werkhandschoenen nodig. In een dakgoot bevinden zich vaak uitstekende schroeven of spijkers.

3. Een veiligheidsbril vormt geen overbodige luxe, want voordat u het weet, waait het stof uit de dakgoot in uw ogen en dat is bovenaan een ladder geen pretje.

4. Als je besluit om een bladblazer te gebruiken om de dakgoot uit te blazen, heeft u ook een stofmasker nodig.

5. Om het vuil uit de dakgoot te verwijderen gebruikt u een smal tuinschepje en een tuinslang.


Het schoonmaken:

Schep alle losliggende rommel met het tuinschepje uit de dakgoot. Dit gaat gemakkelijker als het afval een beetje nat is. Spuit desgewenst eerst wat water (niet teveel) op het dak zodat er wat water in de dakgoot loopt.
Spoel de dakgoot goed door. Begin aan het uiteinde en werk naar de regenpijp toe. Let op dat u niet alles onder de modder spuit. Hardnekkig vuil kan met een schuursponsje of staalborstel verwijderd worden.
Spoel de regenpijp goed door. Als de regenpijp niet lekker doorstroomt, zit er een verstopping in. Die verwijdert u van bovenaf, door met een lang stuk ijzerdraad of een speciale doorsteekveer de prop door te prikken. Zet eerst een emmer onderaan de regenpijp, anders raakt uw afvoer misschien verstopt. Als dit niet lukt, kunt u proberen om de prop van onderen af met een hogedrukreiniger los te spuiten. Als dat ook niet lukt, zult u de regenpijp moeten demonteren om ieder stukje apart schoon te maken.
Controleer terwijl u bezig bent gelijk de bevestiging van de dakgoten en regenpijpen.


Bouwkundig onderzoek nodig?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7