Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Waar moet ik op letten als ik een nieuw energiebedrijf kies?

Gaat u op zoek naar een ander energiebedrijf? Dan kunt u verschillende energiebedrijven met elkaar vergelijken. Hieronder leest u waar u op moet letten.

Als u energiebedrijven wilt vergelijken, moet u weten hoeveel energie u verbruikt per jaar. U kunt het beste uw energiebedrijf bellen en hiernaar vragen. Vervolgens kunt u het zichzelf makkelijk maken door twee of drie prijsvergelijkers te bezoeken.

U kunt twee soorten contracten afsluiten:

1. Contract voor onbepaalde tijd:
U hebt niet afgesproken hoe lang u bij uw energiebedrijf blijft.

2. Contract voor bepaalde tijd:
U heeft wel afgesproken hoe lang u bij uw energiebedrijf blijft, bijvoorbeeld een jaar. Zegt u het contract op voor de afgesproken datum? Dan moet u waarschijnlijk een vergoeding betalen. Kijk daarvoor in uw contract en de Algemene Voorwaarden.

U kunt beide contracten altijd opzeggen. Maar u hebt wel een opzegtermijn. Deze opzegtermijn is maximaal dertig dagen. Voor overstappen naar een ander energiebedrijf hoeft u niet op te zeggen. Dit regelt uw nieuwe bedrijf. Hierbij geldt geen opzegtermijn maar een periode die nodig is voor de overstap. Dit is maximaal zes weken.

Algemene Voorwaarden:

Alle energiebedrijven hebben algemene en bijzondere voorwaarden. Het kan gebeuren dat de voorwaarden bij het ene energiebedrijf beter zijn dan bij een ander energiebedrijf.

Als u de voorwaarden doorneemt, kunt u op het volgende letten:

- Krijgt u een boete als u een keer niet op tijd betaald hebt?
- Hoe kunt u betalen en wat zijn de kosten?
- Kunt u zonder kosten overstappen wanneer u wilt?
- Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract, wordt het dan automatisch verlengd?

Prijs:

Wat is de prijs van stroom of gas? Aanbiedingen kunnen heel verschillend zijn. Maar u betaalt altijd voor vaste kosten en kosten afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. Sommige energiebedrijven rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als u veel energie verbruikt. Maar ongunstig als u weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten.

Kortingen:

Welke kortingen krijgt u? Vaak krijgt u korting over de leveringskosten. Maar deze korting geldt niet voor de transportkosten van de stroom of de belastingen. En sommige kortingen zijn niet in euro's maar in centen. Lees altijd goed de voorwaarden die bij de aanbieding horen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan!

Prijsgaranties:

Een prijsgarantie is hetzelfde als een contract voor bepaalde tijd met vaste prijs. Met een prijsgarantie blijft uw prijs voor de periode van het contract hetzelfde. Maar als de elektriciteit goedkoper wordt, profiteert u daar niet van. Deze contracten zijn vaak duurder dan een contract zonder prijsgarantie.

Variabele prijs:

Ziet u een aanbieding met de laagste prijs? Kijk dan hoe lang de prijs geldt. Bij een contract met een variabele prijs mag het energiebedrijf deze prijs verhogen tijdens de looptijd van het contract. Bij zo n verhoging bent u uiteindelijk duurder uit. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Informeer bij het energiebedrijf wat zij van de energieprijs verwachten.

Aan wie betaalt u?

U kunt het energiebedrijf vragen of u een of twee rekeningen krijgt per maand. Iedere maand moet u een voorschot betalen aan uw energiebedrijf. Met een voorschotrekening betaalt u alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Meestal betaalt u de verbruikte energie en de transportkosten samen aan het energiebedrijf. Maar sommige energiebedrijven sturen alleen een voorschotrekening voor de verbruikte energie. U betaalt dan de transportkosten apart aan de netbeheerder.

EnergieWijzer:

Misschien vindt u kwaliteit van de dienstverlening belangrijker dan de laagste prijs. Er zijn meer dan dertig energiebedrijven die van elkaar verschillen op bijvoorbeeld dienstverlening, aangeboden contractsoorten en de herkomst van energie. In de EnergieWijzer vindt u in een overzicht de belangrijkste indicatoren en de scores van energiebedrijven.Verhuisbedrijf nodig?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7