Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Financieren van de verbouwing

Wilt u uw nieuwe huis aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren? Of wilt u juist liever niet verhuizen, maar thuis meer ruimte creëren? Dan kunt u kiezen voor verbouwen. Een goede voorbereiding, ook financieel, kan veel problemen voorkomen.

Uitbesteden

Als je de werkzaamheden uitbesteedt, vraag dan in ieder geval drie of meer offertes op zodat je een goed beeld krijgt van de te verwachten kosten. Houd daarbij voor uzelf een richtbedrag in uw hoofd, zodat u stevig in uw schoenen staat in gesprekken met de aannemer. Hoe duurder, hoe beter, zullen die vaak denken. Maar niet overal hoeft u te kiezen voor de hoogste kwaliteitsklasse.

Materialen

De aannemer zal vaak kiezen voor vaste prijzen voor producten of uitgaan van stelposten. Over deze kosten kunt u goed onderhandelen met een leverancier. Zeker op internet wordt er steeds vaker gestunt met prijzen. Mogelijk kunt u ook voor tweedehands materialen kiezen.

Vraag daarnaast of u extra kosten kunt verwachten of dat het om een afgesproken prijs gaat en wat er allemaal in de prijs is inbegrepen, zoals verf of behang. Heeft u zicht op de uiteindelijke kosten, reserveer dan zelf een bedrag voor onvoorzien. Zoals het woord al zegt is dit niet iets wat u van tevoren kunt bedenken, maar vaak zijn deze kosten er wel.

Financiering

Hoe u de verbouwing betaalt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Misschien heeft u een bedrag gereserveerd of kiest u voor lenen. Reken dan eerst uit of een verhoging van de vaste lasten past in uw begroting en of dat ook nog geldt als u te maken zou krijgen met een inkomensachteruitgang.

Spaargeld

Het is financieel het meest voordelig om uw spaargeld aan te spreken voor een verbouwing. Dat hangt natuurlijk wel af van de verbouwingskosten en van uw eigen vermogen. Is uw bezit groter dan het grensbedrag in box 3 dan wordt aanboren van uw spaargeld alleen maar interessanter, u betaalt tenslotte belasting over dit bedrag.

Uitbreiding van de hypotheek

Uitbreiding van de hypotheek is ook een mogelijkheid maar dan moet het, gezien de afsluitkosten en dergelijke wel gaan om een verbouwingsbedrag van minimaal 25.000 euro. Ook moet u rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar.

Tip: kijk voor gedegen hypotheekadvies op Hypotheekoffertevergelijk.nl.

Een lening

Een persoonlijke lening loopt meestal maximaal 20 jaar. Houdt er dus rekening mee dat u dan nog een lange tijd betaalt voor een aanpassing aan uw woning. Is de verbouwing deze investering waard? Wanneer de lening wordt afgesloten voor verbetering van de eerste eigen woning, is de rente aftrekbaar.

Besparen en subsidies

Op Energiesubsidiewijzer.nl ziet u voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen, als u aan de slag gaat met energieverbeteringen aan uw woning. Omdat de energielasten daardoor lager worden, verdient u uw investering (deels) terug.
Op verbeteruwhuis.nl vindt u meer informatie over besparingen, kosten en mogelijke subsidies.

Tip: betaal niet het volledige verbouwingsbedrag vooruit aan de verbouwer (of aannemer / klusbedrijf). Betaal het laatste deel pas als de verbouwing volledig is afgerond. Mochten er nog open eindjes zijn, heeft u het niet betaalde deel achter de hand als onderhandelingsruimte.Aannemer nodig voor een verbouwing?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7