Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Soorten internettoegang

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet:

- Internet via de telefoonlijn
- Internet via de televisiekabel
- Internet via glasvezel
- Internet via het mobiele netwerk
- Internet via de satelliet

Internet via telefoonnetwerk:

Op het telefoonnetwerk kan op drie manieren gekozen worden om op het internet te komen. Inbellen met een analoog modem, via ISDN of een verbinding via ADSL. De eerste twee zijn al lang op hun retour en worden hier verder niet besproken.
Voor een ADSL verbinding wordt de telefoonlijn gesplitst voor het doorgeven van telefoon- en internetverkeer. ADSL kan zowel over een analoge- als over een ISDN-lijn aangelegd worden. De snelheid van ADSL gaat tot 8 Mbit/s, maar met de varianten ADSL2+ en VDSL worden snelheden tot 50 Mbit/s aangeboden. De snelheid van ADSL is gemiddeld de helft van wat wordt beloofd. Dat komt onder andere doordat de snelheid afneemt naarmate u verder van de wijkcentrale woont.

Een aantal providers biedt ook televisie via ADSL: IPTV. U moet wel een postcodecheck doen om te kijken of op uw adres ADSL wel snel genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie. Bij de snelste ADSL-abonnementen gaat de bandbreedte die nodig is voor IPTV af van de bandbreedte voor internet. Voor HDTV is dat tot 8 Mbit/s per kanaal. Televisie kijken heeft dus in dat geval invloed op de snelheid die u ervaart bij het internetten. Bij kabel zijn tv en internet gescheiden en speelt dat probleem niet.
Internet via ADSL is meestal goedkoper dan internet via de kabel, zo blijkt ook uit de TOP 5 op Internetten.nl. Dat geldt ook voor alles-in-1 pakketten. Wie de snelste abonnementen opzoekt, of uitgebreidere pakketten met veel zenders in HD wil, komt vaker bij kabelproviders uit.

Internet via kabelnetwerk:

We hebben twee grote landelijke kabelaanbieders: Ziggo en UPC. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Zeelandnet. Kabelaanbieders zijn van oudsher analoge tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die u verplicht moet afnemen.

Naast het digitale tv-signaal waarvoor u een ontvanger nodig heeft, kunt u op andere plekken in huis ook analoog tv kijken (behalve bij Caiway). Kabelaars willen die mogelijkheid op de lange duur stoppen, om zo ruimte te maken voor digitale diensten.

De kabelaanbieders komen over het algemeen veel dichter in de buurt van de beloofde snelheid. Ook kunnen ze abonnementen leveren met veel hogere snelheden dan ADSL-providers. De snelste kabelabonnementen zijn op dit moment meer dan 100 Mbit/s.

Kabelproviders leveren internet, bellen en tv alleen binnen een bepaalde regio. Bent u ontevreden over uw provider dan kunt u niet naar een andere overstappen. Aan de hand van onze postcodecheck kunt u opzoeken welke kabelaanbieder op uw adres diensten kan leveren.

Internet via glasvezel:

Glasvezel is in opkomst. Wilt u sneller internet dan kabel en ADSL dan kunt u kijken of internet via glasvezel beschikbaar is op uw adres. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden. Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar maar wel op steeds meer plaatsen.

Internet via mobiele netwerk:

Met GPRS is het al heel lang mogelijk om mobiele data over het GSM-netwerk te sturen maar de snelheid is voor de meeste toepassingen te laag. Met UMTS, HSDPA en LTE gaat het veel sneller. In vergelijking met internet via ADSL en kabel is de prijs/snelheid verhouding echter nog nadelig, met name omdat er voor internet via het mobiele netwerk nog datalimieten voorkomen. Hier vindt u de vergelijking van mobiel internet.

Internet via satelliet:

Voor het gebruik van internet via de satelliet heeft u een schotel nodig. De aanschaf hiervan is relatief duur. Omdat de snelheid van internet via de satelliet ook niet erg hoog is, is deze techniek alleen interessant voor buitengebieden, waar aanleg van vaste internetverbindingen vaak niet rendabel is.Verhuisbedrijf nodig?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7