Vergelijkwebsite.nl
Vergelijk en bespaar

Zelf uw schoorsteen vegen

Het is mogelijk zelf het rookkanaal te vegen om de roetaanslag van de wanden te schrapen. Er zijn hiervoor allerlei hulpmiddelen te koop bij doe het zelf zaken of via internet. Lees de gebruiksaanwijzing goed om het beste resultaat te behalen. Vegen kan het beste van bovenaf gedaan worden en geeft dan het minste vervuiling in uw huis. Van te voren een grote prop papier in de kachelbuis stoppen of de openhaard afplakken met kranten.

Het meest gebruikt is een zware bol met ronde stalen borstels. Deze is voorzien van een stuk ketting en een lang touw. Zeker aan te bevelen als u wat bochten in het rookkanaal heeft zitten. U kunt er dan soepel doorheen. Zorg voor een bol met een gewicht van minimaal 2 kg.

Er is ook een systeem in de handel, waarbij u telkens een stuk flexibele buis aan het vorige stuk kunt koppelen. Het eerste stuk heeft een zeer harde borstel aan de steel zitten. Voordeel van dit systeem is, dat er echt gekrabt kan worden en er is wat makkelijker kracht mee te zetten. De bol met het touw moet het van zijn gewicht hebben om naar beneden te komen maar heeft het voordeel van het bochtenwerk.

Controleer altijd of u het hele rookkanaal geveegd heeft. Heeft u dit karwei achter de rug, dan rest u alleen nog om de prop of de kranten te verwijderen en het eerste stuk van het kanaal goed leeg te scheppen met een tuinschepje en de losse roetresten met een (liefst speciaal voor dit karwei bewaarde) stofzuiger op te zuigen. Een oude doek ter bescherming op jouw vloerbedekking leggen is natuurlijk aan te raden.


Bouwkundig onderzoek nodig?


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2001 ruim 453.629 aanvragen - Totaal 27.598 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7